Vrijheid van meningsuiting versus Recht op Belediging

Illustratie weblog henk

 

 

 

 

 

 

 

Vrijheid van meningsuiting versus recht van belediging

De actuele discussie is of het recht op belediging een onbeperkte vrijheid is. De vraag luidt anders: Sta ik mijzelf toe de vrijheid van meningsuiting zonder aanzien des persoons te gebruiken? Een voorbeeld:

  • Mijn vrijheid om met mijn armen te zwaaien.
  • Ik doe dit onbelemmerd totdat ik bij de neus van een omstander kom.
  • Dan ontmoet mijn vrijheid de veiligheid van een ander.
  • Haar belang bepaalt of ik mijn vrijheid wil gebruiken.

Integriteit staat voor debat en onderzoek naar argumenten van mij en de ander om wel of niet te acteren. Het kan moreel juist blijken iemand te kwetsen, zoals het moreel juist kan zijn dat een bevoegde autoriteit iemand doodt. Voor deze beslissing is een weging van argumenten nodig. Het beginsel van vrijheid kan het dan afleggen tegen het beginsel van veiligheid en respect.

Perspectief

In Tirana, Skopje, Ankara en Belgrado ontvingen de deelnemers aan de Integrity Course mijn boek ‘To Be Honest… Finding Inspiration and Integrity in Public Service and Business’. Zij vertelden hun ervaringen back home. Vier resultaten zijn vermeldenswaard:

  • De Macedonische grenspolitie heeft de organisatie bij de grens verbeterd. Geen lange wachtrijen betekent minder kans op automobilisten die kleine bedragen geven om eerder de grens te passeren.
  • In Servië is de aankoopprocedure herijkt en transparanter geworden. Het staatsexamen voor nieuwe ambtenaren bevat een toets integriteit.
  • In Albanië ontwikkelt het Ministerie een programma integriteit voor na de verkiezingen.
  • Nieuwe samenwerking ontstaat. Zoals een Servische collega zei: ‘Ik neem nu gewoon contact op met mijn Kosovaarse collega’.

Mijn website over HRM en integriteit zal elke twee weken nieuws en intrigerende feiten over de voortgang van goed bestuur en integriteit melden. Ervaringen en successen zijn welkom om zo de discussie inspirerend te houden. U kunt de button ‘geef reactie’ gebruiken.

Succes met het toepassen van integriteit. Henk Bruning