Twee snelheden

Integridad

Twee snelheden

Vier weken voor de nieuwe verkiezingen heeft de Spaanse president Rajoy, na vier jaar regeren, dan toch een anti-corruptie bureau geopend. Het bureau valt onder het Ministerie van Justitie en doet onderzoek naar zwart geld en wie dat bezit. Motief van de president is dat niemand kan genieten van wat is gestolen. Het opgespoorde geld besteedt de regering aan sociale doeleinden. De oppositie reageerde cynisch. Te laat en te vrijblijvend, is hun kritiek. Begrijpelijk omdat de president al in 2013 had aangegeven hard op te treden tegen corrupte leden van zijn partij. Ondanks grote corruptie schandalen heeft hij nooit iemand publiekelijk veroordeeld. Hij laat dat over aan het openbaar justitie en de rechter.

Toch, beter laat dan nooit. Een berekening van de maatschappelijke schade door corruptie bedraagt miljarden euro’s. Het is daarom goed dat er nu een bureau is dat misdadigers hun winsten terug laat betalen aan de samenleving. Een bureau kan professioneel werken en beschikt over een lange adem. Een politicus komt en gaat en zijn betekenis is betrekkelijk.

Enthousiasme

Hoe anders kan het lopen bij mensen die vanuit hun professionele hart en betrokkenheid bij de samenleving ‘gepakt’ wordt door integriteit en goed bestuur. Een mooie illustratie geeft een deelnemer aan the Integrity Course 2014 in Den Haag. Zij laat weten dat de training haar en haar collega’s bij terugkeer op de werkplek ambassadeurs van integriteit heeft gemaakt. Zij voegt ook de daad bij het woord door de rector van haar universiteit in Novi Sad (Servië) voor te stellen een permanente workshop integriteit (Academy of Integrity) te ontwikkelen. De nieuwe jonge, vrije en flinke generatie van studenten kan dan nadenken over in welke samenleving zij willen leven en hoe zij die waarden gaan communiceren met publieke instituties en volksvertegenwoordigers. De rector reageerde positief en zal een team gaan samenstellen om integriteit op een leuke manier met veel activiteiten, workshops, wedstrijden en quizzen te organiseren.

Integriteit is een taaie mars door de maatschappelijke instituties om de bureaucratie gevoelig te maken voor goed bestuur. Integriteit is echter ook een levendige manier van organiseren en regelen, omdat het gaat over de toekomst en de wijze waarop we met elkaar willen samenleven en elkaar bij de les houden.

Twee verschillende werelden met elk een eigen ritme, maar beide zijn hard nodig en vullen elkaar aan.

Henk Bruning