Lange adem

IMG_7524

Lange adem

Wie, zoals ik, de film ‘The Nile Hilton Incident’ van regisseur Tarik Saleh ziet ondergaat twee emoties. De film gaat over het door iedereen en alles corrupte Egypte. Hoofdpersoon is een corrupte rechercheur die een moord op een nachtclubzangeres in het Hilton hotel in Cairo onderzoekt. De rechercheur en zijn collega’s troggelen bij marktkooplui, winkeliers, bareigenaren geld af. Als hij geld bij een arrestant vindt, verdwijnt dat zonder enige schroom in zijn zak. Het politiewerk blijkt van laag tot hoog te draaien om het verdelen van de winst. De moord krijgt echter een politieke lading als de vermoedelijke moordenaar een rijke ondernemer is en bevriend met de president. De rechercheur raakt in verwarring en wil de echt schuldige opsporen. De zaak en de bijbehorende corruptie worden opgeschaald tot op het hoogste regeringsniveau en meer moorden en intimidatie volgen. Hij loopt nu ook zelf gevaar. Na de zoveelste moordpartij zegt hij tegen zijn baas: Ik kan niet meer tegen dit slechte! Tevergeefs, hij moet mee in de maalstroom.

Op dat moment ontstaat bij mij de eerste emotie. Ik stop met werken aan goed bestuur en integriteit. Het is zinloos, in deze landen is verbetering uitgesloten.

De Arabische Lente vormt echter de achtergrond van de film. De grote demonstraties op het Tahrirplein en in de straten er omheen overspoelen letterlijk de rechercheur en zijn baas. Op bevel van hogerhand schieten de agenten op de demonstranten. Zij scanderen ‘Mubarak moordenaar’ en eisen gerechtigheid. Een term die één van de betrokken hooggeplaatsten ook gebruikt in een gesprek met de rechercheur. Stop met het oplossen van deze moord; in dit land bestaat geen gerechtigheid.

Zoeken naar verbinding

Indrukwekkend zijn de gezichten van de demonstranten. Mannen, vrouwen, met en zonder hoofddoek en veel jongeren. Zij belichamen de woede over de verborgen kanten van de macht, de armoede, de desastreuze gevolgen van de corruptie en willekeur en hun wens naar verbetering.

Hier ontstaat de tweede emotie. Doorgaan met de strijd tegen corruptie blijft nodig, maar we hebben echt alle (internationale) macht en invloed nodig en een lange adem. Juist om al die individuen die worstelen met hun morele kompas ook te zien en te ondersteunen.

Henk Bruning